Event

Exhibit | Flavourful Fellowship: Church, Congregational, and Community Cookbooks

Monday, August 5, 2024 09:00toWednesday, January 15, 2025 17:00
Birks Building Birks Reading Room, 2nd floor, 3520 rue University, Montreal, QC, H3A 2A7, CA
A collage  featuring materials from the exhibit: The Passover Gourmet, Montreal-West Presbyterian Church Recipe Book, Cookery Book Tested Recipes published by the Ladies Aid Society (1936)

La version française suit.

Janet Theophano concluded that “a cookbook is a communal affair,” even when the product of a single author. Community and church cookbooks, often called fundraising cookbooks, further embody this truth, embracing the communal practice of recipe creation and curation that is eventually captured within a book’s covers. These books are collaboratively created with contributions of recipes and content by members of the congregation. Common in the 19th century and even to this day, community cookbooks are often locally produced collections of recipes contributed by members of a church or school group. These are often very low-budget productions, with 20th-century examples often being spiral-bound, photo-copied, self-illustrated or even hand-written and copied. Eventually, some publishing houses specialized in printing and producing these cookbooks, such as Morris Press (Nebraska), Rasmussen Gateway Press in Manitoba.

Accessible during opening hours.

Curated by: Jacquelyn Sundberg, Outreach Librarian & Curator, Rare Cookbooks Collection, and Kristen Howard, Liaison Librarian, McGill Libraries


Une communauté de saveurs : Livres de recettes congréganistes et paroissiaux

Janet Theophano affirme que même lorsqu’il est le fruit d’un seul auteur, « un livre de recettes est une affaire de communauté ». Historiquement, les livres de recettes congréganistes et paroissiaux, souvent destinés à recueillir des fonds, représentent bien cette idée d’une pratique communautaire de création et de sélection de recettes dans le but de les consigner sous les couvertures d’un livre. De tels ouvrages prennent ainsi vie grâce à la contribution des divers membres d’une collectivité. Populaire au XIXe siècle, et même encore aujourd’hui, le livre de cuisine communautaire était généralement constitué d’une collection de recettes locales que des membres d’une église ou d’une école choisissaient de partager. Il s’agissait souvent de productions à très petit budget, certains exemples du siècle dernier étant souvent reliés spirale, photocopiés et illustrés par leurs auteurs ou même parfois manuscrits et retranscrits à la main. Ces œuvres ont néanmoins attiré l’attention de certaines maisons d’édition spécialisées, comme Morris Press au Nebraska et Rasmussen Gateway Press au Manitoba.

Accessible durant les heures d’ouverture.

Assemblée par : Jacquelyn Sundberg, bibliothécaire et conservatrice, Collection des livres de recettes rares, et Kristen Howard, bibliothécaire de liaison, Bibliothèques de McGill

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